EDO-UdL realitza l’assignatura Organitzacions Saludables i Sostenibles al màster en Psicopedagogia de la UdL

EDO-UdL realitza l’assignatura Organitzacions Saludables i Sostenibles al màster en Psicopedagogia de la UdL

Durant aquest curs 2020-2021, EDO-UdL ha endegat l’assignatura optativa d’Organitzacions Saludables i Sostenibles (5 ECTS) al màster en Psicopedagogia de la UdL. Aquesta assignatura la coordina la Dra. Isabel del Arco.

Aquesta assignatura parteix del concepte que aquelles organitzacions considerades saludables i sostenibles són aquelles que es caracteritzen per invertir esforços de col·laboració, sistemàtics i intencionals per maximitzar el benestar dels empleats i la productivitat. Tot això mitjançant la generació de llocs ben dissenyats i significatius, d’ambients socials de suport, i finalment mitjançant les oportunitats equitatives i accessibles per al desenvolupament de la carrera i del balanç treball-vida privada. Es pot entendre que les organitzacions saludables són aquelles que tenen integrants saludables i els resultats també són saludables, tal i com apuntava Wilson (2004).

En el marc de la formació dels psicopedagogs/es i en l’especialitat d’Intervenció Psicopedagògica en l’Entorn Socio-Laboral, és important que aquests professionals desenvolupin competències per poder dur a terme programes i plans d’acció a les diferents organitzacions amb l’objectiu de:

  • Canviar, des d’un model mèdic, a un model de treball que consideri la salut com un valor crucial i estratègic.
  • Canviar, des de la realització esporàdica d’activitats de promoció de la salut fragmentades, esporàdiques i aïllades, a una perspectiva més integrada en el conjunt d’activitats que es realitzen a la direcció de recursos humans, i en l’organització en el seu conjunt.
  • Canviar des d’un enfocament en la solució de problemes a un altre que persegueixi la consecució d’objectius i reptes positius. No només es tracta de solucionar problemes, sinó també de plantejar objectius de millora i desafiaments, de superació i creixement personal i organitzacional.
  • Canviar, des de la perspectiva de considerar la salut com a cost, a una altra que la consideri com una inversió.
  • Canviar, de prestar només atenció als empleats amb problemes de salut, a tenir cura de tots els empleats, els sans i els no tan sans.

La figura del psicopedagog/a és referent en els equips sociolaborals per poder treballar cap a unes organitzacions saludables, sostenibles i resilients, tenint com a referent els ODS i els compromisos assumits a nivell internacional que persegueixen la igualtat entre les persones, protegir el planeta i assegurar la prosperitat com a part d’una nova agenda de desenvolupament sostenible. Un nou contracte social global que no deixi a ningú enrere.

 

About the author

anabel administrator

Translate »