Aprovació de la Càtedra de Desenvolupament d’Organitzacions i Territoris Saludables (DOTS)

Aprovació de la Càtedra de Desenvolupament d’Organitzacions i Territoris Saludables (DOTS)

La  directora de la Càtedra DOTS serà la Dra. Isabel del Arco Bravo, IP de l’equip de recerca SGR-EDO-UdL, el qual és impulsor de la càtedra. L’òrgan gestor ha estat format per Maria Luisa Guitard, Carles Casanova, Divina Farreny, Patricia Silva i Gemma Espigares. DOTS va iniciar la seva trajectòria el curs 2016-17 gràcies a l’aposta de la Diputació de Lleida amb un finançament inicial de 10.000 euros que ha ajudat a consolidar les bases de l’esmentada càtedra.

Des d’aquesta càtedra DOTS es vol fer una aposta clara per la promoció de la salut en el sí d’organitzacions socials positives, que esdevenen saludables i que resultaran eficients per aconseguir els millors resultats possibles amb l’optimització dels recursos disponibles i la superació de les desigualtats. Així, l’objectiu general de la Càtedra és: Impulsar actuacions que potenciïn estils de vida saludable entre la població del territori i analitzar el  desenvolupament de les organitzacions que intervenen en diferents camps relacionats amb la salut i l’educació al territori,  per actuar en processos formatiu i així millorar la seva eficiència. Tot això comporta ficar el focus d’atenció en actuacions promoció de la salut, la prevenció, l’impuls de l’activitat física, d’hàbits nutricionals saludables, l’atenció emocional, etc.

La càtedra està organitzada en eixos estructurals que desenvolupen àmbits de treball relacionats amb un estil de vida saludable, l’atenció educatiu-sanitària per a grups vulnerables, el desenvolupament d’organitzacions eficients i la innovació com un eix transversal. DOTS pretén ser una plataforma de formació i recerca que centri el seu punt d’atenció en el territori de ponent i en la promoció d’estils de vida saludables.

En l’actualitat es compta amb el conveni amb el Consell Català de l’Esport mitjançant l’INEFC amb 20.000 euros i amb la col.laboració d’Avant-Mèdic, Diputació de Lleida i altres entitats com DKV.

Durant el passat any es van desenvolupar un seguit d’activitats formatives i de recerca, entre les que es destaca els projectes: “Gent gran i espais lúdics i de salut, Motxilles i educació primària”, “Què es llegeix a l’escola? Lectures i lectures saludables a les escoles de Lleida ciutat”, “HADES, herramienta de autodiagnosis de escuelas saludables”.  A més, es realitzaren diverses publicacions sobre el tema entre les quals destaca el Monogràfic: “L’escola com a Organització Saludable” en la revista Fòrum: Revista d’Organització i Gestió Educativa. Més de  10 treball finals de màster i grau sobre la temàtica, més de 10 participacions en reunions científiques nacionals i internacionals i destaquem la realització de la I Jornada DOTS  a la UdL amb un èxit de participació de més de 250 professionals i experts del territori.

Actualment la Càtedra disposa de la següent xarxa de col·laboradors: Equip EDO,  Xarxa AGE a Llatinoamèrica amb institucions com: Institut Politècnic de Leiria de Portugal, Pontifícia Universitat Catòlica del Perú, Universitat de Talca -Institut de Recerca i Desenvolupament Educacional (Xile), Universitat de Tolima (Colòmbia), Universitat Especialitzada de les Amèriques de Panamà, Universitat Juárez Autònoma de Tabasco (Mèxic), Universitat Nacional Autònoma de Nicaragua, UNAN de Managua, Universitat ORT Uruguai – Institut d’Educació d’Uruguai,  Universidade Federal de Minas Gerais – Escola de Gestors de Brasil, Universidade Paulistade Brasil, Visió consultors Ltda de Xile, entre altres. En l’àmbit europeu es compta amb Pädagogische Hochschule Wien (PHW) d’Àustria, Universitat de Birmingham del Regne Unit, la Universitat de Montreal del Canadà i amb la California State University, Long Beach (EEUU).

Per llegir la nota de premsa de la UdL sobre l’aprovació de la càtedra, clica aquí.
Notícies sobre l’aprovació de la càtedra emeses en diferents mitjans de comunicació locals i nacionals:

Diari La Vanguardia: http://www.lavanguardia.com/vida/20170719/424245825188/la-udl-impulsara-actuaciones-para-potenciar-estilos-de-vida-saludables.html
Diari ABC: http://agencias.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=2556500
Segre: https://www.segre.com/noticies/lleida/2017/07/20/el_rector_dira_7_dies_replanteja_rebuig_del_pacte_pel_referendum_23943_1092.html
Lo Campus Diari: http://locampusdiari.com/arxius/39329
Diari Lleida.com: http://www.lleida.com/noticia_canal/el-rector-dira-en-7-dies-si-replanteja-el-rebuig-del-pacte-pel-referendum

Consulta sobre la I Jornada DOTS aquí.
Consulta el web de la Càtedra DOTS.

 

About the author

pepeanm administrator

You must be logged in to post a comment.

Translate »